Compassie

Compassietraining
De 8 weken durende Compassietraining wordt officieel de Mindfulness Based Compassionate Living (MBCL) genoemd

 

Voor wie

Deze training is voor iedereen die een Mindfulnesstraining heeft gevolgd en behoefte heeft aan het verdiepen van de beoefening.

 

Wat is Compassie

Compassie of mededogen gaat over het vermogen om vriendelijk te zijn voor jezelf en anderen. Compassie betekent dat je medeleven voelt voor het lijden en de pijn van jezelf en anderen. En dat je de wens en bereidheid hebt om iets aan dat lijden te doen en daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Compassie hebben met anderen, dat lukt meestal wel. Compassie hebben met jezelf is vaak een stuk moeilijker.


We zitten onszelf vaak op de kop als:

  • we iets fout doen

  • het niet gaat zoals we willen

  • we ons niet goed voelen


Effect van de training

Compassie is bij ieder in aanleg aanwezig, Door beoefening kunnen we compassie ontwikkelen en verdiepen Zo leren we beter omgaan met lastige emoties, pijn of lijden van onszelf en anderen. We ontwikkelen meer  vriendelijkheid, gelijkmoedigheid, meer sociale verbondenheid en minder angst om fouten te maken. We ontwikkelen een innerlijke helper in plaats van een innerlijke criticus.

Inhoud van de training

Net als de Mindfulnesstraining is de Compassietraining een praktische en ervaringsgerichte training. Er worden oefeningen aangeboden die gericht zijn op het laten groeien van mededogen, liefdevolle vriendelijkheid en verbondenheid met onszelf en anderen.

 

De eigen ervaringen zijn belangrijke leerervaringen en er worden verschillende onderwerpen behandeld zoals: de drie emotie regulatiesystemen: het gevaar, jaag en kalmeringsysteem, de invloed van (zelf)kritiek en schaamte, het  voorstellingsvermogen, het versterken van de kwaliteiten van het hart.

Het thuis oefenen is van belang, hou rekening met een tijdsinvestering van ¾ tot 1 uur per dag. Anders dan bij de Mindfulnesstraining is er meer keuzevrijheid in de oefeningen die je thuis doet.

Praktische informatie

Locatie

De training wordt gegeven in Nieuw Allardsoog, Jarig van der

Wielenwei 6, 9243 SH Bakkeveen.

Dit is bij het Drieprovinciënpunt van Friesland, Groningen en Drenthe.

 

Tijd: vrijdagochtend  van 9.30 uur tot 12.00 uur. Inloop vanaf 9.00 uur.

Data: 1, 8, 15 en 29 oktober, 5, 12, 19 en 26 november 2021.

De stiltedag is op zaterdag 13 novemberl 2021.

 

Kosten

€ 525,- inclusief cursusboek met audio bestanden.

Meld je nu aan