top of page

Mindfulness

(MBSR-Mindfulness Based Stress Reduction)

Wat is Mindfulness
Mindfulness betekent met een milde, open aandacht aanwezig zijn in het huidige moment, in het NU. Je leert je aandacht bewust te richten op gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties die er van moment tot moment zijn, zonder oordeel, zonder ergens naar te streven of iets te willen veranderen aan wat er op dit moment is.

Mindfulness is een wetenschappelijk bewezen techniek die je helpt om een meer accepterende houding aan te nemen waardoor je beter leert omgaan met lastige emoties, stress, vermoeidheid of pijn. Mindfulness helpt je om de kwaliteit van je leven te vergroten.


Bij onplezierige gevoelens of gedachten hebben we vaak de neiging deze af te keuren of te onderdrukken. We reageren veelal vanuit automatische reactiepatronen en zijn druk bezig met nadenken over het verleden of het plannen van de toekomst. Hierdoor staan we niet meer in contact met onszelf en dat kan leiden tot allerlei lichamelijke en psychische klachten. Klachten die te maken hebben met stress en spanning zoals piekeren, vermoeidheid, slecht slapen, een sombere stemming, kort lontje, burn-out etc. 

Inhoud
Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Je leert je aandacht op een vriendelijke manier te richten en minder bezig te zijn met gedachten over wat geweest is of te piekeren over de toekomst. Mindfulness helpt je om gemakkelijker te kunnen ontspannen en bewuster keuzes te maken.

De werkvormen zijn veelal praktisch van aard, waardoor ze gemakkelijk toe te passen zijn in het dagelijkse leven. Per dagdeel wordt een thema behandeld zoals de automatische piloot of omgaan met stress.

Voor wie
Mindfulnesstraining is geschikt voor iedereen. Voor mensen die zelf een bijdrage willen leveren aan het verbeteren van hun eigen welzijn. Het is aangetoond dat het helend is voor mensen die last hebben van stress, een (dreigende) burn-out, (overmatig) piekeren, angstklachten of (chronische) pijn.Effecten van Mindfulness

 • Vermindering van stress en beter om kunnen gaan met stressvolle gebeurtenissen

 • Vermindering van lichamelijke en psychische klachten

 • Meer zelfvertrouwen

 • Beter kunnen ontspannen

 • Betere kwaliteit van leven

 • Meer balans in het leven

 

Eigen inzet
De training bestaat uit een voor- en nagesprek, acht bijeenkomsten van 2,5 uur en een oefendag in stilte. De training vraagt een grote eigen inzet, je oefent dagelijks thuis 45- 60 minuten. Je krijgt een werkboek en geluidsbestanden waarmee je thuis kunt oefenen.

Prijs € 495,-

Inclusief kennismakingsgesprek, werkboek en audiobestanden en een nagesprek.

Vergoedingen

Sommige verzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van de training. Dat kan alleen als je een training volgt bij een categorie 1 trainer. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar. Steeds meer werkgevers zijn bereid de training (gedeeltelijk) te vergoeden. 

Trainer Sietske Russchen, Mindfulnesstrainer (categorie 1 MBSR en MBCT) en lichaamsgericht therapeut. Lid van de beroepsvereniging voor Mindfulnesstrainers, VBMN.

Terugkombijeenkomsten

Veel deelnemers die een Mindfulness of Compassietraining hebben gevolgd, vinden het prettig om regelmatig samen en onder begeleiding te oefenen. Daarom organiseer ik een aantal Mindfulnessochtenden.

Deze bijeenkomsten geven je de gelegenheid om samen te mediteren, met bekende en nieuwe meditaties. We mediteren binnen en buiten in de mooie natuur.

 • Data: 26 januari, 1 en 29 maart, 26 april en 31 mei 2024. 

 • Van 9.15 uur tot 12.00 uur op vrijdagochtend. 

 • Kosten: 35,- per keer.

 • Locatie: Bakkeveen. 

 • Aanmelden: ja, per mail of telefonisch. 

IMG_0668.JPG

Mindfulnesstraining

Wanneer je de training liever alleen of met een maatje (vriend/vriendin/partner/zus of... ) volgt kun je kiezen voor deze vorm van Mindfulnesstraining.

Het voordeel is dat de training helemaal is afgestemd op jouw of jullie situatie en proces. 

Kosten: 595,-

Op dit moment is er geen groepstraining gepland. 

Kosten: 495,-

bottom of page