top of page

Therapie individueel

Soms krijg je in je leven te maken met gevoelens van onvrede, onvoldaanheid, onzekerheid en twijfel. Ingrijpende gebeurtenissen of veranderingen in relaties, werk of gezondheid kunnen je leven op zijn kop zetten. Deze situaties kunnen een aanleiding zijn om hulp te zoeken.

Werkwijze

De therapie begint met een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we je hulpvraag en of je bij mij op de goede plek bent. Als je het gevoel hebt dat het “klikt” tussen ons, maken we vervolgafspraken.

 

De duur van de therapie hangt af van je hulpvraag, je wensen en je mogelijkheden.

Mijn werkwijze is gebaseerd op methoden uit de Bio-energetica, Neo-Reichiaans ademwerk en Gestalttherapie. Ook maak ik gebruik van meditaties. 

Lichaamsgerichte therapie
Bij lichaamsgerichte therapie maak ik gebruik van inzichtgevende gesprekken en werken we met je lichaamshouding, ademhaling en stem. Geblokkeerde energie en gevoelens brengen we in beweging en worden zo vrijgemaakt. Dit helpt je bewust te worden van de spanningen in je lichaam. In een respectvolle en steunende omgeving kun je gaan zien dat beperkende gedragspatronen je ooit geholpen hebben om je staande te houden.

 

Als je deze spanningen weer voelt, kun je eraan gaan werken om ze los te laten. Daardoor kan de vastgehouden energie weer stromen. Je ontdekt wat er werkelijk in je omgaat en leert dit te uiten, tot expressie te brengen. Daardoor krijg je ruimte voor nieuwe mogelijkheden. In een veilige omgeving kun je experimenteren met nieuw gedrag.

Je komt meer in contact met wie je werkelijk bent, met je kwaliteiten en je kracht. Met respect voor je grenzen kun je nieuwe keuzes maken. Lichaamsgerichte therapie geeft je de mogelijkheid om jouw gevoelens, verstand en handelen meer op elkaar af te stemmen.

Zo wordt een basis gelegd voor verdere groei en ontwikkel je een positiever zelfbeeld. Individuele sessies zijn ook bij uitstek geschikt om te werken aan problemen waarbij een langdurige begeleiding noodzakelijk is. 

Achtergrondinformatie

Ons bewustzijn, wat we gewaarworden, voelen, denken en willen, speelt zich niet alleen af in onze geest maar is ook ‘belichaamd’. Iedereen kent wel signalen die ons lijf ons geeft: hoofdpijn, rug- of buikpijn, vermoeidheid, gevoelens van lusteloosheid of depressiviteit. Signalen die aan kunnen geven dat we spanning vasthouden, geblokkeerd zijn en die ons belemmeren in onze spontaniteit.

Negatieve, pijnlijke en beangstigende ervaringen uit het verleden of trauma’s zoals seksueel misbruik, laten hun sporen na. Als kind was het vaak onmogelijk je eraan te onttrekken of je gevoelens te uiten. Dit heeft tot gevolg gehad dat er in het lichaam ‘blokkades’ zijn opgebouwd. Ze hielpen je om de pijn, het gemis en de angst niet te voelen, om zo te kunnen overleven.

 

Deze blokkades bestaan uit een patroon van chronische spier- en bindweefselcontracties en een lichaamshouding die dient om de ‘gevaarlijke’ gevoelens af te weren.

Er is heel veel energie nodig om deze afweer in stand te houden, terwijl de blokkades verhinderen dat de levensenergie vrij door het lichaam kan bewegen.

 

Zo is het erg moeilijk om je in het hier en nu werkelijk vrij en voldaan te voelen. Door lichaamsgerichte therapie leer je deze oude spanningen en patronen los te laten waardoor je meer voldoening vindt in je dagelijkse leven.

bottom of page